În Republica Moldova au fost înregistrate 489 de cazuri de suicid în anul 2018 față de 506 în 2017, inclusiv printre copii cu vârstă de 17 ani – respectiv 9 și 16 cazuri.
Ziua Mondială de prevenire a suicidului este organizată de Asociația Internațională pentru Prevenirea Suicidului, scopul căreia e de a sensibiliza populația că suicidul poate fi prevenit. Anul curect acesta zi se desfășoară cu sloganul ”Să ne unim în efortul de prevenție a suicidului”.
Prevenirea suicidului rămâne o provocare universalădeoarece, în fiecare an, acesta se află printre primele 20 de cauze de mortalitate la nivel global la toate vârstele, fiind responsabil pentru peste 800 de mii de decese sau o moarte la fiecare 40 secunde prin suicid.
Fiecare viață pierdută reprezintă partenerul, copilul, părintele, prietenul sau colegul cuiva.Adică la fiecare caz de moarte prin suicid circa 135 de oameni retrăiesc o suferință intensă ori sunt afectați într-un fel. La nivel global 108 milioane de oameni anual sunt afectați de comportamentul suicidar – suicidul, ideația suicidară și tentativa de suicid. Se estimează că la fiecare caz de suicid, alte 25 de persoane au o tentativă de suicid și mulți alții au gânduri serioase de suicid.
Suicidul este rezultatul confluenței factorilor genetici, psihologici, sociali, culturali și a Foto simbolaltor factori de risc, care uneori se asociază și cu traume sau pierderi. Cei care își iau propria
viață reprezintă un grup heterogen, cu factori cauzali unici, variați, precedând actul final, care pentru experții prevenției suicidului reprezintă provocările ce vor putea fi depășite prin adoptarea unei abordări coezive și multilaterale în prevenția suicidului.
Este nevoie de efort pentru a preveni suicidul.Efectele pozitive ale acestui efort sunt infinite și durabile și pot avea un impact uriaș. Efortul de prevenție îi poate ajuta nu doar pe cei aflați în suferință, ci și pe cei dragi lor, cei cu care intră în legătură, întreaga societate. Prevenția suicidului necesită eforturi din partea multora. Este nevoie de prieteni, familie, colegi, membri ai comunității, profesori, lideri religioși, personal din sistemul de sănătate, politicieni și guvern. Sinuciderile pot fi prevenite, iar pentru a preveni suicidul și tentativele de suicid există un șir de măsuri care pot fi întreprinse la nivel de populație și individuale. Dintre acestea vom specifica următoarele: reducerea accesului la mijloacele de sinucidere (de exemplu, pesticide, arme de foc, anumite medicamente); raportarea de către mass-media într-un mod responsabil; introducerea politicilor privind reducerea consumului nociv al alcoolului; identificarea precoce, tratamentul și îngrijirea persoanelor cu tulburări mentale și consum de substanțe, dureri cronice și stres emoțional acut; instruirea lucrătorilor medicali nespecializați în evaluarea și gestionarea comportamentului suicidar; îngrijirea și supravegherea persoanelor care au avut tentative de sinucidere și acordarea de sprijin comunitar. Stigma, în special în tulburările mentale și suicid, înseamnă că mulți oameni, care se gândesc să-și ia propria viață sau care au încercat sinuciderea, nu caută ajutor și, prin urmare, nu primesc ajutorul de care au nevoie. Prevenirea sinuciderii nu a fost abordată drept problemă majoră de sănătate publică și a tabu-ului în multe societăți, din lipsă de conștientizare a sinuciderii pentru a o discuta în mod deschis. Până în prezent, doar câteva țări au inclus prevenirea sinuciderii printre prioritățile lor de sănătate și doar 38 de țări raportează că au o strategie națională de prevenire a sinuciderii.
Direcția Centrul de Sănătate Punlică Ungheni