
Săptămîna Mondială de promovare a alăptării la sân se desfăşoară în fiecare an în perioada 1-7 august, în mai mult de 175 de ţări, scopul fiind încurajarea alăptării şi îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor din întreaga lume. Sloganul săptămânii mondiale este: „Alăptează şi lucrează: Acum e posibil” având ca scop stimularea eforturilor multidimensionale în toate sectoarele de activitate pentru a permite femeilor de pretutindeni să poată munci şi alăpta la locul de muncă.
Potrivit unui studiu efectuat, privind cunoştinţele, atitudinile şi practicile familiiilor în domeniul dezvoltării copiilor, în Republica Moldova, din 97% din copiii care sunt alăptaţi, doar 36% primesc lapte matern în exclusivitate până la 5 luni, 61%- sunt alăptaţi în prima oră după naştere, iar 87% – în primele 24 ore de la naştere.
Laptele matern, asigură nutriţia cea mai bine adoptată necesităţilor nou-născuţilor şi copiilor mici, reducând riscurile malnutriţiei, anemiei, retardului statural şi greutăţii scăzute în rândul copiilor sub 5 ani. Laptele matern ajută la prevenirea infecţiilor şi bolilor respiratorii, întăreşte sistemul imun şi reduce riscul unor afecţiuni serioase pe viitor, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea, bolile aparatului digestiv.
Avantajele alăptării la sân, sunt că în primul rând previne cancerul mamar, iar un sugar alimentat natural are un coeficient de inteligenţă cu 10 puncte mai mare decât unul hrănit cu alimentaţie artificială. Laptele matern este cel mai bun aliment pentru copiii sugari, asigurând toate necesităţile nutritive ale lor în primele 6 luni de viaţă şi îi este necesar copilului până în al 2 an de viaţă. Alăptarea la sân are efecte de lungă durată, având în vedere creşterea şi dezvoltarea, este un aliment ideal, cel mai uşor de digerat, proaspăt, steril şi la temperatură optimă, oricând gata de întrebuinţare. Alimentaţia naturală ajută la întărirea legăturii afective între mamă şi sugar.
Reieşind din recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, alăptarea trebuie să înceapă în prima oră de la naştere, la „cerere” ori de câte ori copilul cere să fie alăptat zi şi noapte, sticluţele şi suzetele este de dorit să fie evitate.
Sfaturi pentru mamele care alăptează: Alăptatul trebuie pregătit de la începutul sarcinii; În prima zi se pune la sân câte 5 minute la 2-3 ore, a 2 zi – 10 minute şi a 4 zi – câte 15 minute, suptul nu trebuie să depăseacă 20 minute; Între supturi nu se dă nici ceai nici altfel de lapte; Sânul se spală cu apă fiartă şi răcită, săpunul, antisepticul şi alcoolul sunt interzise; Alimentaţia mamei trebuie să fie echilibrată calitativ şi cantitativ, evitarea alimentelor care dau alergii; Se interzice categoric fumatul, consumul de alcool şi cofeină, deoarece eliminate prin lapte, au efecte nocive asupra sugarului; Mama trebuie să fie relaxată, să aibă un climat familial adecvat.
Alăptarea, este prima investiţie pe care o puteţi face pentru sănătatea copilului dumneavoastră – gratis.