
Infrastructura modernă poate fi un catalizator pentru dezvoltare locală. “Am început să promovăm Republica Moldova, atunci când niște germani nebuni și-au amintit că în anii ‘50, Germania de asemenea a folosit reconstrucția locală ca un factor de investiție”, subliniază Gerd Leyendecker, un membru al AO Moldova Durabilă.
Moldova se află într-o perioadă decisivă în timpul integrării sale în Uniunea Europeană. Fiind o fostă republică sovietică, cu o economie încă slabă şi infrastructură din țările din sud-estul Europei, aceasta va fi provocată să devină mai eficientă ;i mai productivă. Una din problemele cheie este infrastructura comunală care vrea sa ajungă mai independentă de importul de gaze rusești. O bună conștientizare a progresului infrastructurii contribuie la îmbunătățirea înțelegerii reciproce și susținerii țărilor partenere.
În această etapă a Moldovei și după alegeri, țara cunoaște ordinea de zi pentru următorii ani. Multe orașe caută șansa lor de a atrage investiții într-un mod durabil. Un aspect cheie este sectorul de apă și canalizare, în contextul în care un oraș după altul are încredere în soluții moderne. Pentru Republica Moldova, cea mai fierbinte oportunitate este eficiența energetică în stațiile de epurare a apelor uzate, cum ar fi co-fermentarea.
Pe valul acestor dinamici, Agenția Federală Germană de Mediu (UBA), Dessau, susține un atelier despre condițiile de planificare și de construcție a stațiilor de epurare a apelor uzate. La 22 ianuarie 2015, va avea loc un eveniment cu discuții de o zi. Organizat de APSP, profesioniști din sectorul public și privat vor discuta diagnosticul și alte forme și măsuri de promovare.
Programul zilei va fi demarat la ora 10.00 de către Agenția Federală de Mediu din Germania. Ulterior, se vor expune subiecte legate de tehnologii, planificare și premise de funcționare a stațiilor de epurare a apelor reziduale de către Ministrul Mediului al Republicii Moldova, Veaceslav Vladicescu, director al Agenției “Apele Moldovei” și alți reprezentanți ai sectorului.
Într-o altă sesiune, două grupuri de profesionisti vor examina strategiile financiare în construiréa unei stații de epurare în următorii ani și cele mai bune modalități de restructurare și tranziție a sistemelor de epurare a apelor. La sfîrșitul zilei vor fi prezentate concluziile perspectivei tehnologice ale Republicii Moldova.
În pregătire, un diagnostic a fost elaborat de Spelleken Assoc. care vrea să arate cadrul juridic, ethnic și instituțional în Republica Moldova. Un rezultat al atelierului din data de 22 ianuarie va fi o evaluare a acestui diagnostic, cu șansa de a planifica discuții și oportunități de formare profesională. Viziunea pe termen lung este crearea unui “club de tratare a apelor uzate”, care intensifică dezvoltarea acestui sector ca fiind un capitol de excelență pentru Republica Moldova.
Atelierul de lucru va acoperi probleme legate de modernizare stațiilor de epurare a apelor uzate din Republica Moldova. Acesta va lua în considerare, în special, modul în care o instalație de epurare nouă și modernă poate contribui la îmbunătățirea protecției mediului și modul în care orașele pot beneficia și practica soluții sustenabile de infrastructură.