Vineri, 30 noiembrie, a avut loc adunarea de constituire a Asociației de Locatari a blocurilor multietajate de pe strada Porumbescu 3, 5, 7 și Alexandru cel Bun 32. La adunare au participat în jur de 100 de locuitori din aceste blocuri de locuit. Scopul Asociației „Casa Modernă” este de a îmbunătăți calitatea vieții locatarilor.
Prezent la adunare, Alexandru Ambros, primarul de Ungheni, a salutat inițiativa de constituire a unei noi asociații de locatari, exprimându-și convingerea că locuitorii vor avea doar de câștigat de pe urma constituirii acesteia: „În cadrul proiectului „Implicarea civică pentru îmbunătățirea condițiilor de trai în municipiul Ungheni”, finanțat de către Fondul de Solidaritate al Poloniei, în vara anului 2018, au început lucrările de modernizare a curții blocurilor de locuit de pe aceste străzi. Investiția în valoare de circa 1,5 mln lei a fost făcută cu avans, o condiție fiind crearea asociației de locatari care va asigura durabilitatea proiectului implementat, astfel încât investițiile făcute aici să continue. În rezultatul implementării proiectului sperăm să avem aici o curte model, iar această experiență să fie replicată în alte curți din Ungheni, precum și în alte orașe din țară”.
În cadrul evenimentului a fost ales prin vot președintele asociației, membrii Consiliului de Administrare, membrii fondatori și cenzorul (contabilul). Locatarii prezenți la adunare au completat cererile de membru al asociației, au votat cotizația lunară pe care o vor plăti locatarii și au propus voluntari de la fiecare scară care vor fi responsabili de colectarea banilor. Astfel, pentru apartamentele cu o odaie se va achita 10 lei pe lună, cu 2 odăi – 20 lei/lună, 3 odăi – 30 de lei, iar proprietarii apartamentelor cu 4 odăi vor plăti 40 de lei/lună.
Banii colectați vor fi depuși în contul bancar al asociației și nu vor fi cheltuiți primele 5 luni, constituind „fondul de zestre” al organizației. „Aceste 5 luni vor fi pentru noi o perioadă de test. Toți vor face muncă de voluntariat. În dependență de suma acumulată vom înțelege dacă organizația este una viabilă și funcțională. Împreună cu locatarii am hotărât ca evidența să se ducă pe fiecare scară”, a explicat Raisa Smerdov, locuitoare a blocului de pe strada Porumbescu.
Cum va funcționa noua asociație de locatari
În statutul votat de locuitorii prezenți la adunare se stipulează că asociația va asigura respectarea de către locatarii de la bloc/chiriași/arendași a regulilor de exploatare a blocurilor de locuințe, salubrizare și întreținere a spațiilor verzi din preajmă, soluționarea problemelor din interiorul și exteriorul blocurilor de locuințe, mobilizarea cetățenilor pentru implicarea activă în viața comunității, atragerea investițiilor și implementarea diferitor proiecte în scopul atingerii obiectivelor asociației etc. Pentru soluționarea problemelor curente, spre exemplu reparația acoperișului sau buna funcționare a ascensorului, asociația va încheia direct contract cu prestatorul de servicii.
Totodată, cetățenii au propus includerea în statutul asociației și a unor măsuri de sancționare a persoanele care refuză să plătească pentru serviciile asociației, nivelul scăzut de implicare a vecinilor la activitățile de curățenie, amenajare și de reparație în scările blocului fiind una din problemele principale cu care se confruntă locuitorii acestor blocuri. „Din asociația noastră de locatari vor face parte nu doar proprietarii apartamentelor, dar și persoanele care închiriază aici. În acest mod dorim să responsabilizăm toți locatarii, încât să ne implicăm deopotrivă la crearea condițiilor bune de trai”, a specificat consilierul municipal și locuitoarea blocului de pe strada Alexandru cel Bun, Parascovia Chirinciuc.
De ce au nevoie cetățenii de o asociație de locatari
Crearea asociațiilor de locatari este o practică des întâlnită în statele europene, instituționalizarea unei organizații care funcționează în baza unui cadru legal fiind și unul dintre cele mai importante avantaje ale asociației. Orice abatere poate fi sesizată și se pot lua măsuri legale împotriva celor care nu-și îndeplinesc responsabilitățile sau încalcă legea.
Întrebat care ar fi succesul unei asociații de locatari moderne în Ungheni, primarul municipiului, a explicat că cel mai important este că oamenii sunt uniți de o cauză comună: „În afară de faptul că cetățenii dețin în proprietate un apartament, ei au și un acoperiș, un subsol comun cu vecinii, au aceeași curte. Asocierea va permite locuitorilor să identifice cele mai bune soluții pentru problemele comune. Împreună locatarii vor decide cum vor fi cheltuiți banii adunați în cadrul asociației, iar conlucrarea dintre ei va duce la creşterea gradului de confort al populaţiei, creşterea atractivităţii curţii, dar şi la stoparea fenomenului de degradare a mediului înconjurător. Personal consider asociația de locatari un bun model de responsabilizare civică.”
Un alt avantaj al asociației de locatari este posibilitatea de atragere a investițiilor pentru modernizare și promovare a cetățeniei active.