
La inițiativa Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății, în perioada 24-30 aprilie 2016, în Republica Moldova se va desfășura Săptămîna Europeană a Imunizărilor cu genericul: „Preveniți. Protejați. Imunizați” și „Vaccinarea pe tot parcursul vieții”, în cadrul căreia vor fi organizate și realizate activități de comunicare, informare și educare privind beneficiul imunizărilor.
Imunizarea (vaccinarea) reprezintă una din victoriile cele mai grandioase ale omenirii asupra bolilor infecțioase, care a salvat milioane de vieți omenești. Vaccinările previn anual peste 2-3 mln. de decese, fiind una din cele mai efective intervenții după cost- eficiență din domeniul ocrotirii sănătății. La moment, prin vaccinare, sunt prvenite peste 20 din cele mai severe boli. Prin beneficiile sale, imunizarea nu numai că salvează vieți omenești, ci și ameliorează indicatorii de dezvoltare socio-economică a țării prin faptul dispariției epidemiilor și erupțiilor de boli molipsitoare.
Dătorită imunizărilor a fost lichidată pe glob una din cele mai devastatoare boli – variola (vărsatul natural), iar Moldova are statut de țară liberă de poliomielita, boală, în urma suportării căreia rămâneau mii de invalizi cu handicap locomotor. Grație imunizărilor, 53 de state europene sunt aproape de momentul eliminării la nivel regional a rujeolei și rubeolii.
În ultimii 10 ani, în teritoriul țării noastre, în rezultatul vaccnărilor, au fost înregistrate doar 3 cazuri de tetanos la persoane nevaccinate, nu se mai înregistrează cazuri de difterie indigenă, s-a redus de peste 80 ori numărul de îmbolnăviri prin tuse convulsivă și oreion și de peste 40 ori cazurile de hepatită virală B.
La noi în țară imunizarea contingentelor de populație este efectuată conform Calendarului de vaccinări aprobat, care include în sine vaccinarea contra a 12 boli contagioase, începând a fi realizat chiar din primele ore de la naștere cu aplicarea vaccinului contra hepatitei virale B și continuând cu altele până la vârsta de 60 ani. Cele mai multe vaccinuri se fac în primii doi ani de viață. Până la vârsta de 12 luni copilul primește 6 injecții cu vaccinuri asociate și 5 prize de picături în gură.
Orice persoană nevaccinată, oricând se poate îmbolnăvi, prezintând astfel un pericol real pentru alte persoane, deoarece poate transmite infecția în cazul îmbolnăvirii sale. Acesta este unul din motivele pentru care nu este admisă frecventarea de către copiii nevaccinați a colectivităților de copii – grădinițe, gimnazii, licee etc., prevedere stipulată în art. 52 a Legii privind supravegherea de stat a sănătății publice. Pretutindeni, unde vă veți adresa cu copilul, vi se vor solicita date despre vaccinările efectuate, pentru că cel nevaccinat este în permanență supus riscului de a se îmbolnăvi și drept urmare de a crea o situație epidmiologică nefavorabilă în instituție.
Rețineți! Vaccinarea este cea mai simplă și efectivă măsură de prevenire a bolilor infecțioase și se efectuează gratuit în inistituția medicală primară de la locul de trai. Ministerul Sănătății oferă vaccinuri de calitate garantată la nivelul standardelor internaționale, iar administrarea lor se face cu seringi și ace de unică folosință.
A te imuniza înseamnă a-ți oferi cea mai bună protecție disponibilă contra maladiilor infecțioase.