În primele opt luni ale acestui an în bugetul oraşului Ungheni a fost încasată suma de 426,9 mii de lei. Mijloacele financiare au fost acumulate din taxa locală de salubrizare, valoarea căreia este de 2 lei lunar pentru o persoană. Anul trecut, de la colectarea acestui impozit local, s-au adunat aproximativ 283 mii lei. În total s-au acumulat circa 710 mii de lei. Potrivit Tatianei Pavliuc, contabil şef la primărie, ambele sume au fost direcţionate spre efectuarea lucrărilor de salubrizare a locurilor publice de pe teritoriul oraşului.
Astfel, pentru instalarea a 200 de coşuri pentru gunoiul stradal şi construcţia platformelor pentru aceste coşuri s-au cheltuit 73 mii de lei. Pentru inventar stradal, mături, coase, lopeţi, greble s-au mai cheltuit ceva mai mult 39 de mii de lei. Aproximativ 36 de mii de lei s-au folosit pentru procurarea cositoarelor, iar salariul celor 6 cosaşi a constituit 80500 lei. Tot din această taxă s-au procurat şi instalat lămpi stradale, iar suma achitată a fost de 63 mii de lei. Deşi, în opinia noastră, iluminatul stradal nu ar fi trebuit întreţinut din taxa de salubrizare. Acelaşi lucru l-am putea spune şi despre reparaţia mobilierului stradal, care a atras după sine cheltuieli de 14 mii de lei.
Şi semănatul gazoanelor, sădirea florilor de pe răzoarele din centrul oraşului în această perioadă, pentru care s-au cheltuit aproximativ 77 de mii lei, intuim că ţine de taxa de amenajare şi nicidecum de cea pentru salubrizare. Tot din aceşti bani s-a procurat şi material antiderapant, o remorcă şi un împrăştietor de aceste materiale pe străzile oraşului. Potrivit datelor oferite de către contabilitatea primăriei, pentru aceasta s-au mai cheltuit încă peste 160 de mii de lei.
Totuşi, aceşti bani nu ar fi suficienţi pentru acumularea şi transportarea deşeurilor stradale. De aceea pe parcursul anului, diferenţa de bani va fi repartizată din contul altor taxe locale. Cheltuielile efectuate au fost prezentate şi consilierilor locali. Vasile Nogai de la PLDM spune că este satisfăcut cum au fost cheltuiţi banii acumulaţi din această taxa locală. Alesul local afirmă că impozitul perceput de aproximativ 2 ani de la orăşeni este unul foarte bun şi necesar dacă ne dorim să avem un oraş curat şi european. Vasile Nogai mai spune că serviciul de salubrizare va fi dezvoltat pe parcusul anilor, doar odată cu acumularea mai multor surse financiare din taxa locală, care speră că va fi percepută şi în continuare de la cetăţeni.
Totodată, unii cetăţeni sunt nemulţumiţi de faptul că nu în toate sectoarele oraşului se face curat, se evacuează la timp gunoiul stradal, asemenea lucrări sunt efectuate mai mult în centrul localităţii. Alţii afirmă că primăria ar mai avea mult de lucrat în această privinţă, având în vedere că paralel cu taxa locală de salubrizare pe care trebuie s-o plătească lunar fiecare orăşean, indiferent de vârstă, agenţii economici mai achită şi taxa locală pentru amenajarea teritoriului, care în anul curent constituie 144 de lei pentru fiecare angajat.