Potrivit specialiștilor din Secția promovarea sănătății a Centrului Sănătate Publică Ungheni, o astfel de zi există în lume și se marchează anual, iar anul curent are genericul ”Mâinile curate – o rețetă pentru sănătate!”.
Această zi este dedicată sensibilizării și înțelegerii în ceea ce privește importanța spălării mâinilor cu săpun, ca o modalitate eficientă și accesibilă pentru prevenirea bolilor și oferă ocazia de a promova și de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța spălării mâinilor cu săpun, fiind și un catalizator pentru acțiuni la nivel național, local și global.
Anul acesta, tema se concentrează asupra legăturii dintre spălarea mâinilor și alimente, inclusiv igiena alimentară și nutriție. Spălarea mâinilor este o parte importantă a siguranței alimentelor, prevenirii bolilor și a susținerii copiilor pentru a deveni sănătoși și puternici.
Spălarea mâinilor cu săpun este un capital important a igienei produselor alimentare, un set de practici de igienă care mențin alimentele în siguranță și previn bolile transmise prin alimentele poluate. Alte aspecte importante ale igienei produselor alimentare includ: curățarea ustensilelor și a recipientelor, păstrarea și reîncălzirea adecvată a alimentelor, a apei fierbinți și a laptelui atunci când este necesar, precum și gătitul. Până la 70% dintre cazurile de diaree pot fi asociate cu igiena alimentară precară. Bolile cauzate de produsele alimentare contaminate este o cauză majoră a decesului comunitățile sărace, în special în rândul copiilor sub 5 ani.
Timpul critic pentru spălarea mâinilor cu săpun, legat de siguranța alimentelor este: înainte de prepararea bucatelor; înainte de luarea mesei sau de a hrăni pe cineva (inclusiv alăptarea); cei care îngrijesc de alte persoane ar trebui să își spele mâinile înainte de efectuarea diferitor manipulații.
Spălarea mâinilor cu săpun este considerată o intervenție sensibilă pentru îmbunătățirea nutriției, influențând indirect asupra acesteia. Promovarea spălării mâinilor cu săpun este estimată ca posibilitate de a reduce bolile diareice cu 27-48%. Spălarea mâinilor cu săpun și utilizarea de apă potabilă curată ar putea reduce pierderea nutrienților prin diaree și reducerea mortalității copiilor sub 5 ani cu până la 15%. Copiii cu diaree nu numai că mănâncă mai puțin, dar și sunt incapabili să absoarbă substanțele nutritive din alimente.