
Anual, pe 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului zaharat. Această zi este marcată la nivel internaţional de toate asociaţiile membre ale Federaţiei Internaţionale de Diabet, de furnizorii de servicii de sănătate, cât şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai marte companie de informare despre diabet. Anul acesta, 2015, această zi se va desfăşura sub genericul: „Alimentaţie sănătoasă”.
Scopul acestei zile constă în concentrarea atenţiei publice asupra îmbolnăvirilor prin diabet zaharat şi evitarea lor în rândul populaţiei. Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Nivelul ridicat de zahăr în sînge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. Există 2 tipuri de diabet, care se diferenţiază prin mecanismul de apariţie. Orice formă de diabet se datorează faptului că insulina din organism este insuficientă. Insulina este hormonul care introduce glucoza din sânge în interiorul celulelor, pentru a fi utilizată. În diabetul de tip 1, insulina lipseşte comlect, iar în diabetul de tip 2, este în cantitate redusă sau mai puţin eficientă. Diabetul de tip 1 este o boală auto-imună, apariţia sa nefiind legată de factori externi. Pentru diabetul de tip 2, obezitatea este principalul factor care creşte riscul de a face această boală. La ora actuală este cunoscută o singură metodă de stopare a răspândirii sau extinderii bolii în rândul populaţie – profilaxia şi prevenirea bolii.
Apariţia şi dezvoltarea diabetului zaharat în rândul populaţiei se datorează unui şir de factori de risc cum ar fi: ereditarea (moştenirea bolii de la părinţi), supraalimentaţie, sedentarism, emoţii puternice ş.a.
Diabetul zaharat este una dintre provocările majore de sănătate a secolului XXI. În prezent, în lume, peste 347 milioane de oameni suferă de această patologie şi 280 de milioane de oameni sunt cu risc crescut de apariţie a bolii. Conform datelor Federaţiei Internaţionale de Diabet, se estimează că, numărul persoanelor care suferă de diabet, să ajungă până în anul 2035 la peste 590 milioane. 78000 de copii dezvoltă diabet zaharat de tip 1 în fiecare an. Diabetul este cauza a 5 milioane de decese în 2014. Către anul 2030, diabetul va ocupa locul 7 între cauzele de deces.
În Republica Moldova, diabetul zaharat reprezintă aproape 50% din toate bolile legate de sistemul endocrin şi metabolism. Pe parcursul ultimului deceniu, la nivel naţional, de 2 ori a crescut incidenţa îmbolnăvirii prin diabet, ceea ce a dus la invaliditate sau deces.
Măsurile de prevenire.
• Regimul alimentar: alimente interzise (zahăr şi produse zaharoase, fructele uscate, prăjituri, îngheţată, vin dulce, siropuri, poamă, prune, bere), alimente ce se pot consuma în cantitate limitată (pâinea, cartofii, pastele făinoase, fructele, legumele cu peste 5% glucide, laptele, iaurtul, brânza de vaci), alimente ce se pot consuma fără restricţii (carnea şi derivatele de carne, oăle, brânzeturile, untul, uleiul, legumele cu 5% glucide).
• Exerciţii fizice – activitatea fizică cel puţin 30 minute de mers rapid.
• Autocontrolul nivelului de glucoză în sânge la domiciliu şi un examen minuţios la medicul de familie.
• Renunţarea la fumat şi limitarea consumului de alcool.
• Combaterea stresului prin terapii de relaxare şi consiliere psihologică a pacienţilor în momentul descoperirii bolii.
Depistat la timp, efectele diabetului la organism, pot fi profund minimalizate.