Situație fără precedent pentru raionul Ungheni și nu numai. Deși anul trecut a fost unul destul de roditor, în piețe, printre tarabele unde se vindeau, bunăoară, fructe, acum bate vântul. Cele care le mai găsim, sunt și ele puține și la un preț exagerat. Cumpărătorii spun că acesta e dublu față de anul trecut.
Care e cauza? Tudor Șeptelici, specialist principal în probleme de pomicultură, viticultură și mecanizare din cadrul Direcției Agricultură și Alimentație, a declarat că în raion anul trecut au fost recoltate circa 52000 tone de fructe, o recoltă destul de bună comparativ cu alți ani, totuși la momentul dat, peste 95% au fost deja comercializate. Marea majoritate a fructelor au fost exportate, asta datorită ameliorării relațiilor cu Comunitatea Statelor Independente, inclusiv în Rusia, Republica Belarus, precum și în Polonia, țările baltice și alte state europene.
Întrucât în raion există 3 frigidere de păstrare a fructelor, dintre care 2 se află la Floreni și aparțin firmei „Fortina Labis” SRL, am dorit să aflăm ce rezerve mai sunt la ora actuală. Unul din fondatori întreprinderii, Alexandru Brînză, spune însă că toată cantitatea a fost deja epuizată și nu au mai rămas decât rezerve de uz intern. Cu părere de rău pentru amatorii de mere din Ungheni, dar spre norocul firmei, aceștia s-au orientat mai mult spre export, deoarece la nivel global anul trecut s-ar fi recoltat mult prea puține mere, fapt ce a influențat și prețul ridicat al acestora. Totodată, Alexandru Brînză spune că, după încercările la care au fost supuși de Rusia, merele moldovenești au reușit să ajungă chiar și pe piețele din Dubai și India. Mai mult decât atât, erau la un pas să le exporte și în Egipt, urmând a fi transportate pe cale maritimă. Cu toate că este satisfăcut de vânzările pe piața externă, acesta totuși recunoaște că există problema la nivel local și spune că dacă s-ar fi făcut o prognoză mai amănunțită și producătorii nu se înghesuiau să vândă merele încă din toamnă, poate că nu se ajungea în situația dată.
Referitor la anul curent, Tudor Șeptelici spune că ar exista toate șansele să fie unul dintre cei mai buni, întrucât au căzut 340 milimetri de precipitații, dar totuși vremea a fost și este mereu imprevizibilă și doar când producția ajunge în depozite se poate de spus dacă anul a fost bun sau nu.